Tserjnobyl

Derde Neuwsbrief

26-05-2023 -De derde nieuwsbrief.Derde Nieuwsbrief Februari 2024

Beste sponsoren en vrijwilligers,


Bij deze een terugblik op 2023 en het werk wat we hebben kunnen doen met uw financiën bijdrage en door uw vrijwillige hulp bij het inpakken en laden voor het humanitaire transport. Zonder deze steun kunnen wij niet de gehandicapte mensen en hun families in Belarus helpen. Grote dank!
Allereerst goed nieuws; in juni 2023 is de 3e invalide bus dan eindelijk geleverd en in gebruik genomen, wat zijn ze er blij mee. Nu halen ze kinderen en 18+ jongeren weer op van huis en brengen ze naar de dagopvang in Alsjani.

Het 2e goede nieuws is dat in juli 2023, sinds 2020, eindelijk weer een vrachtwagen vol hulpgoederen in Belarus is aangekomen en uitgedeeld. Jos was toen ter plaatste en heeft kunnen zien hoe dat in zijn werk ging. Ook daar waren meerdere vrijwilligers die hielpen met het uitladen van de vrachtwagen, goed om te zien. De specifieke goederen voor ‘onze‘ gezinnen worden apart gehouden en ook de ziekenhuisbedden en school meubels worden naar hun bestemming gebracht. Alle kleding wordt verdeeld over onze gezinnen en de rest over andere gezinnen die ook in armoede leven.
Na het overlijden van onze penningmeester in 2022, was het even zoeken naar een opvolger. Gelukkig hebben we Henk Buitenhuis bereid gevonden dit tijdelijk voor ons te doen, waarvoor grote dank.
In de vorige nieuwsbrief informeerden we u over Serosja Deniskovets; een jongen van 22 jaar die lichamelijk en verstandelijk zwaar gehandicapt is vanaf zijn geboorte. Hij is in maart 2023 plotseling overleden. Jos heeft de ouders bezocht en ze hebben een financiën bijdrage in de kosten voor de begrafenis gekregen. Ze waren heel erg dankbaar voor alles wat de Sttgh afgelopen jaren voor Serosja en hen hebben mogen betekenen.

Serosja

Oosterwolde

Werkzaamheden in Hattem

*Nelly en Tine zijn in januari een avond op bezoek geweest bij de Plattelandsvrouwen in Oosterwolde. Daar mochten wij een presentatie geven met foto‘s en informatie over ons werk in Belarus en konden er spullen gekocht worden. Ook kregen ze onze informatiefolder. De avond bracht 250,- Euro voor de Stichting op, we waren blij verrast!
*We hebben dit jaar 3 inpakavonden gehad waar we met ongeveer 15 man/vrouw verzamelde goederen en kleding sorteren en in bananendozen inpakken. Dit doen wij aan de werkplaats van het bedrijf D. Nagelhout B.V. in Hattem. Vrijwilligers worden via mail gevraagd om te helpen en ook om eventueel vrienden/familie mee te nemen. Dit werkt altijd goed en er zijn veel bereidwillige mensen die willen komen. Heel fijn!
*We informeren via kerken, scholen en plaatselijke krant mensen om ons te steunen. Voor grote projecten, zoals de 3 invalidebussen, zoeken wij als bestuur bedrijven en banken om financiën bijdragen.
*Als bestuur vergaderen wij zo‘n 4x per jaar en bespreken de behoeften en wensen vanuit de gezinnen. We overleggen wat wel en niet kan en houden hierbij de focus op onze doelstelling; zorg voor de gehandicapte mensen en hun gezinnen. De penningmeester informeert ons over de financiën stand van zaken. We hebben een app groep, waar we elkaar snel op de hoogte kunnen houden en zonnodig handelen.
*We hebben contact gehad met 1 andere stichting die ook al jaren in BY hulp geven. Zij durven, door de sancties en onzekerheden, niet meer daarheen te reizen en vragen ons hun financiën daar te gebruiken. Dit is wel heel bijzonder en wij zullen hen natuurlijk berichten over de besteding ervan.
*Het leven in Belarus gaat ondertussen gewoon door, mensen zijn druk met werken en geld verdienen voor eten en kleding. De dorpen waar wij hulp bieden liggen aan de grens met Oekraïne. De oorlog in Oekraïne is dichtbij, maar zij hebben er niet direct last van.
Er is nog dienstplicht bij hen en mannen worden wel opgeroepen als reservist klaar te staan voor het geval zij moeten vechten tegen Oekraïne van president Loekasjenko. Dit willen de meeste Belarussen niet omdat ze veel familie in Oekraïne hebben. We hopen en bidden dat het niet zover komt.

Zorg voor gehandicapte mensen en hun familie in 2023.


Jos is 3 keer in Belarus geweest. Hij krijgt inmiddels een voorrang behandeling bij de Belarussische grens, na een aanbevelingscertificaat en een telefoontje van de regionale overheid. Dit helpt niet bij de Poolse grens en daar moet hij wel uren wachten. Je mag slechts 50 kilo meenemen, dus neemt hij naast de hoognodige spullen als b.v. ‘s, ook gebreide kleding mee. Deze zijn door vrouwen uit Hattem en zelfs een mevrouw uit Sliedrecht gebreid; truien, sokken, sjaals, mutsen, handschoenen. Deze deelt hij daar uit en de mensen zijn super blij!
Een gedeelte van de gebreide kleding
Grote winkel voor levensmiddelen

In januari 2023 heeft Jos Belarus bezocht. Daar heeft hij Jelena, onze contactpersoon, geholpen met het kopen sorteren, inpakken en wegbrengen van de jaarlijkse voedselpakketten(zie foto winkel). Ook haar, fysiek gehandicapte, dochter Sofia en man Sergei helpen mee. De rest van de 2 weken bezoeken ze meerdere families en nemen gelijk de pakketten mee. Mensen zijn heel blij en dankbaar met het grote pakket, zeker in de winter! *Bezoek Olga in Stolin; Een meisje van 14jaar. Zij is verstandelijk gehandicapt en maakt in huis alles kapot. Moeder werkt op dagopvang Raduga en neemt Olga mee, zij kan niet alleen thuis zijn. Vader was taxichauffeur, maar heeft een beroerte gehad en kan niet meer werken. Het is een armoedige boel in en om huis. Moeder werkt hard, maar kan het alleen niet aan. Ze drinken uit de waterput en hebben een toilethuisje buiten. Ze vragen om een wateraansluiting in huis, met boiler en uitstortgootsteen. Met hulp van onze zoon Robert en Slawa; zoon van onze bevriende Belarussische familie(ons gastkind in 1998) is dit in juli gerealiseerd. In okt. Kochten we een wasmachine + 2ehands potti potti. De ouders zijn heel blij en dankbaar.
1e Overleg jan.2022
1e Overleg jan. 2023
Uitvoering 2023

Olga
Maria

Dima, Pavlik, Artiome

*Bezoek Maria Babitch en haar familie.

Vader werkt als stratenmaker, broertje Jura werkt en moeder is thuis heeft de zorg voor Maria. Maria is inmiddels een vrouw van 26 jaar. Ze wonen in de buurt van een spoorlijn en daar is zij als 2 jarige onder de trein gelopen. Ze heeft een hersenbeschadiging, spasmen aan armen en benen en scoliose; haar rug is heel erg krom en dit wordt alleen maar erger. Ze is dus bedlegerig en kan niets zelf en het gaat erg achteruit. Ze glimlacht op stemmen en muziek. We komen al jaren bij hen en hebben hen geholpen met een ziekenhuisbed, rolstoel, doorligmatras, aanleg van badkamer en toilet, blender, medicijnen, pampers, radiootje enz. Een fijn gezin met goede zorg voor Maria.*Bezoek Slawa Skrebets en zijn vriendin Natasja. Slawa heeft een dwarslaesie a.g.v. ongeluk. Vriendin is thuis om hem te verzorgen en krijgt van de overheid een kleine vergoeding. Hij vroeg om zalf van ons om zijn doorligwonden te verzorgen, deze krijgen ze nu. Ze willen niet luisteren naar de adviezen, van Jelena en verpleegkundige Irina, voor de verdere behandeling van de wonden. Zij zijn blij met de zalf en andere spullen, maar willen verder geen hulp. Hij heeft in oktober een ziekenhuisbed en een decubitus matras, lakens en dekens, kussen pampers, rolstoel, stoma‘s en katheters uit het humanitair transport ontvangen. Na overleg besluiten we hen voor eerst niet meer te bezoeken.
Slawa
Zenja

*In Recitsia woont een vrouw met 3 kinderen Zenja Strok. Kinderen zijn 14, 12 en 8 jaar. De man is weggelopen nadat de vrouw een auto-ongeluk heeft gehad, met als gevolg een dwarslaesie. Ze wonen in een appartement op de vierde verdieping. Haar zus, woont in Struga, komt elke dag langs om te helpen. De oudste dochter kookt. De hulpvraag is een bedtafel. Ze heeft een laptop gehad.
Tot zover deze brief. We kunnen niet alles in 1 brief aan u schrijven. We hopen dat u begrijpt dat er nog veel meer te vertellen valt. In de volgende nieuwsbrief informeren we u graag verder.
Met vriendelijke groeten, Tine Nagelhout.
P.S. Wij kunnen gebruiken;
*Rolstoelen, ziekenhuisbedden, scootmobiel, invalide fietsen, Po stoel,linido beugels, krukken, loopstokken, looprek enz.
*luiers, verbandmiddelen, maandverband, pleisters, stomazakken, enz.
Ook opengemaakte spullen of over datum verbandmiddelen nemen wij mee!
*Goede kleding, ondergoed enz.; alle maten. Schoenen.
*Linnengoed; schone dekens, lakens, handdoeken.
Niet; *vloeistoffen, medicijnen, knuffels, meubels.
*Rollator; mag op dit moment niet.
-Bij vragen kunt u contact opnemen met Jos of Tine. 038-4443057 De stichting heeft tot doel het verstrekken van alle mogelijke hulp aan (families van) gehandicapte kinderen en volwassenen in het Tsjernobylgebied in de dorpen Terebeshov en Recitsia in het zuiden van Belarus (oftewel Wit-Rusland); 4 km vanaf de grens met Oekraïne. Ons werkgebied is de laatste jaren uitgebreid met meerdere dorpen in de regio Stolin. *Het bestuur bestaat uit:
Dhr. J.C. Nagelhout, (Jos) voorzitter
Dhr. H. Buitenhuis, (Henk) tijdelijk penningmeester
Mevr. P.M. van Dijk-Visscher, (Nelly) secretaresse
Mevr. E. Ivasjenko, (Elena) tolk
Mevr. T. Nagelhout-Visser, (Tine) lid
Dhr. B. Sleijster, (Bert) lid
*Website: www.sttgh.nl
*E-mail: info@sttgh.nl
De stichting heeft tot doel het verstrekken van alle mogelijke hulp aan (families van) gehandicapte kinderen en volwassenen in het Tsjernobylgebied in de dorpen Terebeshov en Recitsia in het zuiden van Belarus (oftewel Wit-Rusland); 4 km vanaf de grens met Oekraïne. Ons werkgebied is de laatste jaren uitgebreid met meerdere dorpen in de regio Stolin.


P.S. Zie ook ons fotoalbum op deze site.

« Terug naar overzicht