Tserjnobyl

Eerste Nieuwsbrief!

25-05-2023 - STTGH volop in beweging.

Beste sponsoren en vrijwilligers, Eindelijk dan een nieuwsbrief van ons. Wij zijn zeer dankbaar voor uw hulp en vaste bijdrage aan de Stichting Tsjernobyl Gehandicapten Hattem (STTGH). De stichting heeft tot doel het verstrekken van alle mogelijke hulp aan (families van) gehandicapte kinderen en volwassenen in het Tsjernobylgebied in de dorpen Terebeshov en Recitsia in het zuiden van Belarus (oftewel Wit-Rusland), 4 km vanaf de grens met Oekraïne. Ons werkgebied is de laatste jaren uitgebreid met meerdere dorpen in de regio van Stolin.

PR PLANNEN

We zijn van plan om dit jaar meer aan PR te gaan doen, te beginnen met deze nieuwsbrief voor u als betrokken sponsor en/of vrijwilliger om u zo op de hoogte te houden. Maar ook om reden dat wij de laatste jaren gegroeid zijn van ongeveer 40 adressen naar 85!!! Daar hebben we dus meer geld voor nodig.
Het doel van onze PR is om meer mensen te informeren over het moeilijke leven van gehandicapte mensen in Belarus en hoe de STTGH hen probeert te helpen op vele manieren. We hopen door de PR meer sponsoren en donateurs te krijgen.
Onze website is verouderd en moet vernieuwd worden. We zijn op zoek naar vrijwilligers of studenten die dit misschien als project kunnen doen. Als deze site klaar is zal er een paar keer per jaar nieuws uit Belarus op gezet worden. We moeten hierbij uiteraard wel rekening houden met de AVG regels.
In "De Hattemer" zal ook een paar keer per jaar een stukje en/of foto komen te staan.

STTGH IN HATTEM

De Stichting krijgt, ondanks onze karige nieuwsberichten, gelukkig toch steeds meer bekendheid en hulp in Hattem via "mond op mond" verhalen. Veel vrijwilligers helpen ons met kleding/spullen sorteren een aantal keer per jaar en zij helpen met het inladen van de vrachtwagen! Mensen brengen veel kleding en hulpmiddelen, medische spullen enz. Er worden ook prachtige truien, vesten, mutsen, sjaals en sokken gebreid door vrijwilligers in Hattem. Daar zijn ze heel blij mee in Belarus. Ook in Belarus kennen ze ons, na al die jaren, en krijgen we dus ook steeds meer aanvragen voor hulp, via onze contactpersoon aldaar Elena W. We zijn een kleine stichting maar kunnen voor families in de dagelijkse zorg voor hun gehandicapte gezinsleden een groot verschil maken. En dat is prachtig werk wat wij mogen doen, met dank aan God die altijd met ons is en daar kunnen wij op vertrouwen.

TRANSPORTEN

In 2018 hebben wij zelfs 2 transporten kunnen doen, d.m.v. een vrachtwagen van 85 m3. Wij mochten met meerdere vrijwilligers, uit de zorginstelling Norschoten in Barneveld, 140 ziekenhuisbedden ophalen. Deze bedden zijn nog niet allemaal in Belarus. Maar wat een vreugde hebben wij gezien bij personeel en patiënten in ziekenhuizen in Stolin, Beresnoja en David Gorodok waar deze nu staan; een wereld van verschil met de bedden die ze hadden. Zij willen graag nog meer en wij konden hen deze toezeggen. De directeur vraagt ons om rolstoelen en andere spullen. Naast de bedden vervoeren wij ook veel medische spullen die wij van verzorgingstehuizen en van vrienden, familieleden en kennissen krijgen, die in de zorg werken. De nood in ziekenhuizen is hoog!

Er zijn nog 2 transporten geweest in mei 2019 en maart 2020 (net voor de Corona uitbraak). Transport maart 2022 is uitgesteld.

BEZOEKEN IN BY

Met de Stichting gaan wij minimaal 1x per jaar in mei naar BY op bezoek, laatste jaren zelfs 3x door JN. We gaan dan eerst naar Elena W. die de aanvragen voor zorg krijgt en aan ons, via onze tolk EV, doorgeeft. Bij deze gezinnen gaan we op bezoek om te kijken wat de STTGH met de hulpvraag kan doen. Nieuwe adressen worden vervolgens toegevoegd aan ons bestand en ontvangen dan ook 1x per jaar een voedselpakket. Mensen zijn ongelofelijk dankbaar en schamen zich voor het feit dat mensen van ver weg moeten komen om hen te helpen, omdat hun overheid dit niet doet.

Wij spreken tijdens onze bezoeken met lokale overheden.
Tijdens ons bezoek in Januari 2019 kwam het verzoek van dhr. Verchorko voor sponsering van een invalide busje, welke zal gaan rijden op dagbesteding/school "Radouga" in Olsjanie. Zij schrijven een beleidsplan en wij beloven sponsoren te zoeken in NL op voorwaarde dat zij zelf ook een gedeelte betalen. Dit is uiteindelijk gelukt en in Januari 2022 kon de bus officieel worden overdragen.

BEZOEKEN IN JANUARI 2022

We ontmoeten onze vrienden en gezinnen, vierden Kerst en werden ontvangen op het gemeentehuis in Stolin om de STTGH te bedanken voor de invalide bus. Natuurlijk gingen we naar Olsjanie om de bus officieel over te dragen aan "Raduga" (Regenboog). De kinderen waren erg blij. Vaak konden ze niet naar school/opvang omdat de bus weer een tijdje kapot was. Het is voor de gehandicapte mensen erg belangrijk dat ze een dagbesteding hebben, andere mensen ontmoeten en samen bezig zijn. Dit was er enkele jaren geleden nog niet.
Door de Europese sancties mogen wij vanaf Januari 2022 geen medische spullen het land invoeren met het transport. Ook kunnen wij geen visum meer krijgen op uitnodiging van particulieren. Wel als we een uitnodiging van een lokale overheid ontvangen. Gelukkig is dat nu gelukt en zijn we (Jos&Tine) in Januari 2022 nog op bezoek geweest. Dat was best spannend, maar het ging prima. We weten niet hoe het komend jaar zal gaan. We zouden in maart 2022 weer een transport sturen, maar ook dat is onzeker en hebben we uitgesteld.

HET LEVEN IN BY 2022

Het leven in Belarus is de laatste 2 jaren veel moeilijker geworden; door Corona, de neergeslagen opstand in BY, de oorlog van Rusland met Oekraïne en de armoede. Meerdere gehandicapte mensen uit onze gezinnen zijn overleden door Corona. Dat was erg confronterend, we hebben de familie nog wat kunnen helpen door een financiële bijdrage aan de begrafenis. In Belarus is nauwelijks een corona beleid en er zijn geen goed werkende vaccinaties. Mensen leven in angst door Corona en het grote aantal doden. Er zijn veel gezinnen met alcoholmisbruik. De meesten leven in armoede. Levensmiddelen zijn erg duur geworden. Doordat zij slechts enkele kilometers vanaf de grens met de Oekraïne wonen zijn ze bang. Zij horen nu zelfs het geluid van inslagen en zien de rookpluimen in de verte. Er rijden militairen door hun dorpen. Ook worden hun zonen opgeroepen als reservist voor Belarus. Erg zorgwekkend allemaal. We willen u dan ook vragen om voor de mensen in Belarus en Oekraïne te bidden, dat kan altijd!

Hartelijke groeten namens het bestuur STTGH,
Tine Nagelhout.

P.S. *De volgende nieuwsbrief zal gaan over individuele mensen en hun omstandigheden.
*Wilt u ons, als vrijwilliger, ook financieel steunen, dan zijn we u daar heel dankbaar voor. Of kent u mensen die dit zouden willen
U kunt dan mailen naar nagelhout10e@hotmail.com (Tine) en doorgeven wat u per maand, kwartaal, jaarlijks of eenmalig wilt bijdragen.
Wij nemen dan contact met u op.

Het bestuur bestaat uit:
Dhr. J.C. Nagelhout, (Jos) voorzitter
Vacant: penningmeester
Mevr. P.M. van Dijk-Visscher, (Nelly )secretaresse
Mevr. E. Ivasjenko, (Elena) tolk
Mevr. T. Nagelhout-Visser, (Tine) lid
Dhr. B. Sleijster, (Bert) lid

P.S. Zie ook ons fotoalbum op deze site.

« Terug naar overzicht