Tserjnobyl

Nieuws - En nu 2018!!! Wat is er nodig?

11-05-2018 - Wat is er nodig?

Wat is er nodig?
Door de groei van het aantal gezinnen in de Stichting Tsjernobyl Gehandicapten hebben we uw hulp meer dan nodig. U kunt ons helpen door; Gebed, hand- en spandiensten als vrijwilliger zoals helpen bij het sorteren van kleding en spullen, helpen bij het inladen van het transport, goede kleding en hulpmiddelen inleveren, donateur worden, een gift.

Financiën:
Elk jaar maakt de penningmeester een jaarverslag van de financiën en publiceert deze op onze website www.sttgh.nl . Bij elk bezoek aan Wit-Rusland word er bij onze contactpersoon kascontrole gedaan. We checken bij de gezinnen of ze de hulpgoederen en/of materialen goed gebruiken.
Er zijn een groepje vrouwen die al jaren van alles kosteloos breien voor de STTHG. Zoals sokken, sjaals, truien, mutsen, babysokjes enz… Ook is er een vrouw, Marjan Smit; zie FB; @Marjanshobbywerk die allerlei poppetjes haakt/breit tegen betaling en de opbrengst is voor WR. We doen ook wel eens een actie met basisscholen, geven een presentatie bij ouderen, kerken, staan met een kraampje en verkopen spullen uit WR. Enkele kerken in Hattem houden een collecte voor ons. We schrijven sponsoren aan als we een grote project hebben, zoals de invalide bus. En zo proberen wij de financiën te stimuleren en rond te krijgen.

Hulpvragen:
Er zijn ook hulpvragen voor tegemoetkoming in de medische kosten. De medische zorg is gratis in WR maar hij is tegelijkertijd heel minimaal. Goede medicijnen komen uit W-Europa en zijn erg duur. Deze moeten wel door de mensen zelf betaald worden. Ook geven we soms een vergoeding voor de reiskosten naar het ziekenhuis in Pinsk en Minsk. We controleren alles d.m.v. het inleveren van de bonnen.
We zijn zelfs bezig met het behandelen van doorligplekken van een jongeman met een dwarslaesie, op afstand! Elke keer nemen we zalf, verbandmiddelen e.d. mee voor zijn genezingsproces en helpen we daadwerkelijk bij de wondbehandeling. Dit in overleg met een wondverpleegkundige in Nederland.

Basisvoorzieningen:
Voor de gezinnen is goede hygiëne van groot belang. Een toilet in huis krijgen, stromend en warm water voorziening en een simpele badkamer met bad. We maken vooraf een plan met een offerte. Niet alle dorpen hebben riolering en stromend water. Dus dan zal er een eerst een puls geslagen moeten worden voor water. Een afvoer graven, een pomp en boiler kopen. En dan nog in huis een ruimte voor het toilet, wastafel en bad creëren. Al met al een hele onderneming. Gezinnen die het zelf kunnen maken krijgen de materialen van ons geleverd. Als ze geen familie hebben die kunnen klussen dan betalen we een plaatselijke aannemer. Ook doen we het wel eens zelf als we met een groepje mensen uit Nederland een week bij hen zijn. Alles word naderhand gecontroleerd, financieel en ook de uitvoering. Veel gezinnen kampen met een of beide ouders die aan de drank zijn, dus controle is noodzaak.
We proberen de mensen daar te bewegen meer naar elkaar om te zien en elkaar te helpen, vooral als er geen familie in de buurt woont.

Veel overleg:
Naast het bezoeken van de gezinnen hebben we ook bij elk bezoek overleg met het Rode Kruis en met dhr. Verchorko, hoofd Scholen in de regio Stolin. We maken, vaak met hulp van een tolk, afspraken over het komende transport met een Stichting voor Gehandicapten daar en het Rode Kruis. We willen zeker weten dat onze gezinnen hun benodigde spullen krijgen.
Dit jaar zelfs 2 transporten.
Dit jaar mochten wij 140 ziekenhuisbedden ophalen uit Barneveld van verzorgingstehuis Noorschoten. Veel vrijwilligers uit Hattem helpen elke keer weer mee om deze op te halen! Super. Daarom gaan er in 2018 dus zelfs 2 transporten naar Wit-Rusland. De planning is in mei en juni 2018. Deze kosten € 2000,- per keer.
U begrijpt dat we zonder uw hulp dit werk niet kunnen doen en voortzetten. Bij voorbaat dank.

P.S. Zie ook ons fotoalbum op deze site.« Terug naar overzicht