Tserjnobyl

Nieuws STTGH 2018 − 2021 en plannen 2022!!!

Transporten naar Belarus (BY)

In 2018 - 2021 hebben wij 4 hulptransporten d.m.v. een volle vrachtwagen met 85 m3 aan hulpgoederen kunnen realiseren. Begin maart 2020 was de laatste, deze was net voordat de Corona pandemie uitbrak. Met hulp van meerdere vrijwilligers hadden wij in 2018 uit zorginstelling Norschoten in Barneveld, 140 ziekenhuisbedden opgehaald. Deze bedden zijn inmiddels, op 20 na, allemaal in Belarus (oftewel; Wit-Rusland). Wat een vreugde hebben wij gezien bij personeel en patiƫnten in de ziekenhuizen van Stolin, Beresnoja en David Gorodok waar deze nu staan; een wereld van verschil met de bedden die ze hadden. Zij willen graag nog meer en wij konden hen deze toezeggen. De directeur vraagt ons ook om rolstoelen en andere spullen. Naast bedden vervoeren wij ook veel medische spullen die wij van verzorgingstehuizen, van vrienden, familieleden en kennissen krijgen, die in de zorg werken. Deze spullen zoals b.v. stoma's, pampers voor volwassenen, pleisters, enz. gaan in Nederland niet meer terug naar de apotheek. Maar hier hebben ze een groot tekort. De nood in de ziekenhuizen is hoog!

STTGH in Hattem
De Stichting krijgt steeds meer bekendheid in Hattem via "mond op mond" verhalen.
Veel vrijwilligers helpen ons met kleding/spullen sorteren een aantal keer per jaar en zij helpen met het inladen van de vrachtwagen!
Ook brengen veel mensen kleding en hulpmiddelen, medische spullen enz. Er worden ook prachtige truien, vesten, mutsen, sjaals en sokken gebreid door vrijwilligers in Hattem. Daar zijn ze heel blij mee!

Bezoeken in Belarus (BY)
Met de Stichting gaan wij minimaal 1x per jaar in mei naar BY op bezoek. De laatste jaren zelfs 3x door Jos. We gaan eerst naar Elena W. die de aanvragen voor zorg krijgt uit de regio. Zij geeft deze door aan onze tolk in Nederland Elena I. Bij deze gezinnen gaan we op bezoek om te kijken wat de STTGH met de hulpvraag kan doen. Nieuwe adressen worden vervolgens toegevoegd aan ons bestand en ontvangen dan ook 1x per jaar een voedselpakket. Mensen zijn ongelofelijk dankbaar en schamen zich voor het feit dat mensen van ver weg moeten komen om hen te helpen, omdat hun overheid dit niet doet.
Wij spreken tijdens onze bezoeken ook met lokale overheden. Tijdens ons bezoek in 2019 kwam het verzoek van dhr. Verchorko voor sponsering van een 2e invalide bus, welke zal gaan rijden op school/dagbesteding "Radouga" in Olsjanie. Zij schrijven een beleidsplan en wij beloven sponsoren te zoeken in NL op voorwaarde dat zij zelf ook een gedeelte betalen. Dit is uiteindelijk gelukt en in Januari 2022 kon deze nieuwe bus, gekocht in Rusland, worden overdragen.

Bezoek Januari 2022
We ontmoeten onze vrienden en gezinnen, vierden Kerst en werden ontvangen in het gemeentehuis van Stolin om de STTGH te bedanken voor de invalide bus. Natuurlijk gingen we naar Olsjanie om de bus officieel over te dragen aan "Raduga"(= Regenboog). De kinderen waren erg blij met deze mooie bus. Vaak konden ze niet naar school/dagbesteding omdat de bus weer een tijd kapot was, vooral in de winter. Het is voor de gehandicapte mensen erg belangrijk dat ze een dagbesteding hebben, andere mensen ontmoeten en samen bezig zijn. Dit was er enkele jaren geleden nog niet.
Door de Europese sancties mogen wij vanaf Januari 2022 geen medische spullen het land invoeren met het transport. Ook kunnen wij geen visum meer krijgen op uitnodiging van particulieren. Wel als we een uitnodiging van een lokale overheid ontvangen. Gelukkig is dat nu gelukt en zijn we (Jos&Tine) in Januari 2022 nog op bezoek geweest. Dat was best spannend, maar het ging prima. We weten niet hoe het komend jaar zal gaan. We zouden in maart 2022 weer een transport sturen, maar ook dat is onzeker en hebben we uitgesteld.

Leven in Belarus 2022.
Het leven in BY is de laatste 2 jaren veel moeilijker geworden; door Corona, de neergeslagen opstand in BY, de oorlog van Rusland met Oekraïne en de armoede. Meerdere gehandicapte mensen uit onze gezinnen zijn overleden door Corona. We hebben de families nog wat kunnen helpen door een financiĆ«le bijdrage aan de begrafenis. In BY is nauwelijks een corona beleid en er zijn geen goed werkende vaccinaties. Mensen leven in angst door Corona en het grote aantal doden. Er zijn veel gezinnen met alcoholmisbruik, levensmiddelen zijn erg duur geworden en velen leven in armoede.
Doordat zij slechts enkele kilometers vanaf de grens met de Oekraïne wonen zijn ze bang. Zij horen nu het geluid van inslagen en zien de rookpluimen in de verte. Er rijden militairen door hun dorp. Ook worden hun zonen opgeroepen als reservist voor BY. Erg zorgwekkend allemaal. We willen u dan ook vragen om voor de mensen in BY en Oekraïne te bidden, dat kan altijd!

Plannen 2022
De STTGH heeft tot doel "het verstrekken van alle mogelijke hulp aan gezinnen met gehandicapte kinderen en volwassenen in het Tsjernobylgebied in de dorpen Terebeshov en Recitsia in het zuiden van BY. " We krijgen dus steeds meer aanvragen voor hulp, via onze contactpersoon Elena W. Daardoor is ons werkgebied inmiddels uitgebreid met meerdere dorpen in de regio Stolin. Het aantal gezinnen is laatste jaren gegroeid van ±40 adressen naar 85!!! Wij hebben hier meer geld voor nodig en dus hopen we meer sponsoren en donateurs te krijgen.

PR
We zijn daarom van plan om dit jaar meer aan PR te gaan doen. We zijn begonnen met een nieuwsbrief voor sponsoren, donateurs en vrijwilligers om hen zo 2/3 per jaar op de hoogte te houden. Onze website is verouderd en moet vernieuwd worden. We zijn op zoek naar vrijwilligers of studenten die dit misschien als project kunnen doen. Als deze site klaar is zal er een paar keer per jaar nieuws uit BY op gezet worden. We moeten hierbij uiteraard wel rekening houden met de AVG regels. In het plaatselijk weekblad "De Hattemer" zal ook een paar keer per jaar een stukje en/of foto komen te staan.
We zijn een kleine stichting maar kunnen voor families in de dagelijkse zorg voor hun gehandicapte gezinsleden een groot verschil maken. En dat is prachtig werk wat wij mogen doen, met dank aan God die altijd met ons is en daar kunnen wij op vertrouwen.
Wilt u helpen als vrijwilliger of wilt u ons financieel steunen?
Neemt u dan contact op met Tine Nagelhout
e-mail: info@sttgh.nl

Het bestuur bestaat uit:
Dhr. J.C. Nagelhout, (Jos) voorzitter
Dhr. D. Hammer, (Dick) penningmeester
Mevr. P.M. van Dijk-Visscher, (Nelly )secretaresse
Mevr. E. Ivasjenko, (Elena) tolk
Mevr. T. Nagelhout-Visser, (Tine) PR; lid
Dhr. B. Sleijster, (Bert) lid« Terug naar overzicht