Tserjnobyl

Tweede Neuwsbrief

26-05-2023 -De tweede nieuwsbrief.2e Nieuwsbrief Januari 2023 Beste sponsoren en vrijwilligers,
Bij het begin van een nieuw jaar en de afsluiting van het afgelopen jaar willen we terugblikken op ons werk als STTGH in 2022 en vooruit kijken d.m.v. deze 2e nieuwsbrief. Zo willen we u in deze brief ook vertellen over enkele van de mensen die wij structureel helpen. We zijn u zeer erkentelijk voor alle steun, op welke manier ook, voor de gehandicapte mensen en hun families in Belarus: BY (oftewel Wit-Rusland). Maar allereerst willen we u ook hier vertellen over onze penningmeester Dick Hammer. Hij had COPD en is als gevolg daarvan overleden op 68 jarige leeftijd. Boven de rouwkaart stond uit Psalm 23 "Hij geeft mij nieuwe kracht, en leidt mij langs veilige paden". Dat geeft zijn familie en ons troost en kracht.
Op 24 juli 2022 is overleden onze goede vriend
en zeer gewaardeerde penningmeester van STTGH.
Dick Hammer
Wat zullen wij zijn warme betrokkenheid missen.
We wensen Inge, kinderen en kleinkinderen Gods kracht toe.

In Belarus gaat het dagelijkse leven ‘gewoon‘ door, waarbij men zich elke dag druk maakt over de gezondheid en zorg van hun familie. Met hard werken probeert men gezond eten en warme kleding te kunnen kopen. Corona is ook hier wat naar de achtergrond geraakt. De oorlog in Oekraïne is het onderwerp van gesprek, maar gelukkig blijft het vooralsnog rustig in Terebesov, Recitsia en Stolin. Het was dit jaar niet mogelijk transporten te organiseren a.g.v. de huidige sancties. Ons laatste transport met hulpgoederen was in 2020. Waarschijnlijk kan het komend jaar weer.
We zijn dit jaar toch 3x in BY geweest: in Januari en na de zomer nog 2 keer. Het is gelukt om een sponsor voor de 3e invalide bus te krijgen, waarvoor grote dank aan alle gevers die het werk van de stichting steunen, met name de Stichting Onesimus uit Kampen!!! Daarnaast heeft de overheid in BY ook een gedeelte betaald. Een groot geldbedrag overmaken naar een rekening in BY heeft niet onze voorkeur, we hebben het benodigde en toegezegde bedrag op een andere wijze ter plaatse gekregen, waarna de bus in oktober is besteld.
De verwachting is dat de bus begin 2023 geleverd zal worden.

Zorg voor gehandicapte mensen en hun familie;

Wij bezoeken elke keer meerdere adressen, samen met Elena Werenich onze contactpersoon in BY. Onze families hebben contact met haar en zij met hen. Zij is zelf moeder van een 20 jarige dochter Sofia die lichamelijk gehandicapt is en werkt als juf op ‘Raduga‘(Regenboog) in Recitsia. Dit is de kinderdagopvang voor verstandelijk gehandicapte kinderen tot 18 jaar, waar wij aan de realisatie daarvan bijgedragen hebben d.m.v. financiën en arbeid; zie ook onze website. Ook is onze 1e geleverde invalide bus daar in gebruik, om de kinderen uit de regio dagelijks op te halen.

Sofia Jos, Elena en Natalja 1x per jaar 85 voedsel pakketten!

In BY is de gezondheidzorg gratis, maar zeer onder de maat. Artsen weten dat, maar zij ‘roeien met de riemen die ze hebben‘. Ze willen de hulpmiddelen uit NL altijd heel graag hebben en zijn ook heel boos over het feit dat er al 2 jaar geen transport de grens over mag van de overheid. Ze staan machteloos.
We spreken met ziekenhuisdirecteuren, directies van diagnose centra en kinderdagopvang en vragen wat zij nodig hebben.
Onze vaste tolk Natalja, zij is docent op het gymnasium, vertelt dat de jeugd in BY nog steeds last heeft van de gevolgen van de ramp in Tsjernobyl; zij hebben minder sterke botten, minder energie en meerdere jongeren hebben last van de schildklier. Ook het voedsel en de armoede hebben hier natuurlijk gevolgen voor hun gezondheid.

Bezoeken in 2022

*Dit jaar hebben we Valerie Gomenjuk, een man van 50 jaar, weer kunnen helpen met zalf en medicatie voor zijn doorligplekken. Hij is verlamd vanaf zijn middel a.g.v. een auto ongeluk in Rusland in 2000. D.m.v. expertise vanuit Nederland weten we wat hij nodig heeft. Deze middelen hebben ze in BY niet.
Zijn gezondheid is kwetsbaar en hij moet vaak naar het ziekenhuis. Valerie weet dat hij niet meer beter kan worden, maar is altijd goed gemutst, ook nu. Het is er gezellig en zijn vrouw is een schat die heel goed voor hem zorgt.
*Bezoek Olga Grogojevna, 48 jaar. Zij heeft enkele jaren geleden een auto ongeluk gehad. Ze heeft Scoliose en zal binnenkort geopereerd moeten worden. Op verzoek heeft zij een elektrische rolstoel gekregen. Ze woont met ouders in een te kleine flat.
Haar ouders worden ouder en zijn steeds minder in staat voor haar te zorgen.

Valerie Olga *Elena heeft een ‘nieuwe‘ gehandicapte jongen voor onze stichting.
Hij heet Valentin Goiko, is 25 jaar en woont met zijn oma in Almany.
Jos en Tine hebben hem in januari voor het eerst ontmoet.
Door een auto ongeluk, op zijn 22e, kan hij niet meer lopen. Op verzoek van Elena hebben wij hem € 50,- gegeven.
Hij onderneemt namelijk zelf via FB, Instagram en andere sociale media financiële acties t.b.v. zijn revalidatie. Hij oefent veel thuis op apparaten en ook in revalidatiecentra. We zijn bezig met een 2e hands Scootmobil en laptop voor hem te regelen.
*Serosja Deniskovets; een jongen van 22 jaar die lichamelijk en verstandelijk zwaar gehandicapt is vanaf zijn geboorte.
Hij ligt thuis de hele dag in bed en heeft veel last van benauwdheid a.g.v. slijmophoping.
Hij heeft o.a. een ziekenhuisbed van STTGH gekregen, pampers, een blender om zijn voedsel te pureren, geld voor medicatie. Hij blijft erg zwak en is recent weer lang ziek geweest.
* David Troeganovitsche; een jongen van 20 jaar. Woont met zijn moeder Anja in een dorp. Vader heeft hen na zijn geboorte verlaten toen bleek dat David zwaar gehandicapt was. Hij is verstandelijk gehandicapt, autistisch, slechthorend, slechtziend, heeft moeite met kauwen, loopt zwabberig maar wel zelfstandig. Hij moet regelmatig naar het ziekenhuis. Anja werkt niet omdat ze David niet alleen kan laten.
David gaat nu wel naar Raduga, de dagopvang. "Moeders krijgen een kleine uitkering als ze niet kunnen werken, omdat ze de zorg over een gehandicapt kind hebben." Anja wil graag iets ter bevordering van zijn motoriek. Jos stelt haar voor de grote 3 wieler, welke wij gekregen hebben, mee te sturen met het transport. Om te proberen. Het blijft eigendom van de stichting.
We helpen hen al jaren en hebben o.a. naast het huis een puls voor water in de grond geslagen en daarna een douche, bad, toilet aangelegd in huis, met behulp van vrienden.

Serosja David * Tatjana Spakevitj is een lieve minder begaafde vrouw van 35 jaar.
Woonde met haar vader, hij is in 2021 overleden, waarschijnlijk aan Corona.
Vader dronk veel en Tatjana zorgde voor hem. Ze woont nu dus alleen! We helpen hen ook al jaren met kleding, voedsel pakketten, gasfornuis, koelkast, bedden... Vooral de aandacht is belangrijk. Een tante in de buurt let nu meer op haar. Broers en zus wonen niet in de buurt.
Een van de vele schrijnende situaties, met vaak als gevolg vieze woonsituatie met slechte hygiëne.
*Bezoek Dima Makaritskij, een klein jongetje van 4 jaar. Hij woont gelukkig in een goed en warm gezin.
Vader is leraar Engels en moeder werkt niet en krijgt een kleine vergoeding van de overheid omdat ze voor Dima moet zorgen.
Ouders vragen om een vergrote buggy met hoofdsteun. Dima kan zijn hoofd niet rechtop houden. Hij heeft een spierziekte met verkramping, maar ook met verslapping.
Dit wisselt elkaar af. Verstandelijk is hij goed ontwikkeld. We beloven zo’n buggy te zoeken in NL.
Ouders zijn nu al blij met onze hulp. Er staat een tafel vol met lekker eten voor ons klaar en we moeten blijven eten!
*Bezoek Sergei Khmaruk. Een jongeman van 36 jaar. Hij is zwaar verstandelijk gehandicapt, is zeer agressief, slaat alles kapot en is niet zindelijk.
Hij trekt zijn kleren steeds uit. Hij ‘woont‘ in een lege schuur met alleen een matras.
We brengen het voedselpakket, maken een praatje met moeder en bekijken gelijk zijn situatie. Het blijft vreselijk schrijnend om hem zo te zien.
Jaren geleden hebben we zijn verblijf laten renoveren, geïsoleerd, nieuwe vloer, muur geverfd, kachel laten plaatsen. Ouders krijgen wel medicatie om hem wat rustig te krijgen. Verder is er geen passende zorg voor hem en andere zwaar gehandicapte mensen. Moeder kan dus niet werken en dat is wel nodig in BY, gezien de armoede.
Tatjana (rechts) Dima Sergeï

*Bezoek aan moeder(85)van Sergï Kozel.
Sergeï is aangereden en overleden in 2021, hij was 58 jaar.
Hij had psychische problemen; als soldaat is hij waarschijnlijk misbruikt en had daardoor last van grote angst als iemand in de buurt van hem kwam.
Als wij op bezoek kwamen, rende hij al weg. Hij liep vaak overal in het dorp. De laatste 2 jaren ging het wel wat beter met hem.
We hebben zelfs een foto van hem kunnen maken. Deze hebben we laten afdrukken en nu aan moeder gegeven. Zij was er heel blij mee.
Tijdens een van onze bezoeken, zagen we dat moeder een plastic zak onder haar rok had. Ze vertelde dat ze een stoma had gekregen, maar er waren niet genoeg stomazakken.
Nu nemen wij elke keer stomazakken voor haar mee (die in NL niet meer door de apotheken worden teruggenomen)!
*Bezoek Jelena Andrejkowets; zwaar verstandelijk en lichamelijk gehandicapte vrouw van 54 jaar.
Haar oude ouders zorgden goed voor haar, maar zijn beide in 2021 aan Corona overleden.
Zij vonden de zorg voor Jelena fysiek al heel zwaar en we hebben ze geholpen met een tillift, verbouwing badkamer met een 2e hands bad en wc, een bed, po stoel enz…
Gelukkig is er familie, broer en zus, die de zorg overnemen, wat ook voor hen zowel mentaal als fysiek zwaar zal zijn.
Maar er is geen andere mogelijkheid. We praten en bemoedigen hen en geven het voedselpakket. Sergeï Kozel en moeder Jelena en ouders

Tot slot; U hebt een verslagje van enkele bezoeken kunnen lezen, ik hoop dat u begrijpt dat er genoeg werk te doen is.
We hebben 85 gehandicapte mensen, met hun gezinnen, in onze stichting. Elk met hun eigen situatie en problemen.
En dat in een land, waar de overheid weinig oog heeft voor hun situatie. Wilt u ons blijven helpen, op welke manier dan ook, om dit werk te kunnen voortzetten? Met dank aan onze God!
Met hartelijke groeten namens het bestuur STTGH,
Tine Nagelhout.

Het bestuur bestaat uit:
Dhr. J.C. Nagelhout, (Jos) voorzitter
(tijdelijk penningmeester)
Mevr. P.M. van Dijk-Visscher, (Nelly )secretaresse
Mevr. E. Ivasjenko, (Elena) tolkv

Mevr. T. Nagelhout-Visser, (Tine) lid
Dhr. B. Sleijster, (Bert) lid

*Website: www.sttgh.nl
*E-mail: info@sttgh.nl
P.S. Zie ook ons fotoalbum op deze site.

« Terug naar overzicht